Certificatele de vaccinare comune la nivelul UE ar putea fi gata în aproximativ trei luni, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Certificatele de vaccinare reprezintă documente eliberate fiecărei persoane care a fost imunizată, pentru a dovedi acest lucru. Oficialii europeni au încă rezerve față de acestea, în condițiile în care ar conferi drepturi și libertăți unei categorii de cetățeni în defavoarea altora.

„Perioada de timp, cele trei luni se referă la dezvoltarea tehnică, deci avem nevoie de cel puțin trei luni pentru dezvoltarea tehnică a unui sistem interoperabil la nivel european. Comisia are o mulțime de lucruri de făcut la nivel european și multă muncă tehnică pentru statele membre la nivel național”, a explicat Ursula von der Leyen, joi într-o conferință de presă, relatează B1TV.

Certificatul va fi destinat celor care au fost vaccinați, au fost testați PCR negativ sau pentru cei care au deja anticorpi.

Dacă țările din sudul continentului, precum Grecia și Spania, susțin inițiativa, națiunile din nordul UE, cum este Germania, se arătaseră sceptice până acum. Cu toate acestea, joi, după prima zi a reuniunii extraordinare a Consiliului European, cancelarul german Angela Merkel a anunțat că toți liderii europeni au fost de acord cu privire la necesitatea unui certificat digital de vaccinare, precum și că documentul ar putea fi disponibil până în vara acestui an.

„Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a anunțat Angela Merkel, la finalul unui summit virtual al UE, informează Reuters.

La rândul său, cancelarul federal german a explicat că va fi nevoie de circa trei luni pentru ca la nivelul Comisiei Europene să fie pusă la punct baza tehnică pentru un astfel de certificat digital. Totodată, Angela Merkel a mai spus că documentele de acest gen ar putea fi folosite inclusiv de resortisanţii din statele terţe pentru deplasările în statele din Uniunea Europeană.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *