Cum se pot amâna alegerile parlamentare. Explicațiile avocatului poporului
Cum se pot amâna alegerile parlamentare. Explicațiile avocatului poporului

Cum se pot amâna alegerile parlamentare. Alegerile parlamentare pot fi amânate doar dacă există voință politică și o majoritate în parlament, la momentul discutării proiectului de lege întocmit în acest sens, explică fostul avocat al poporului, Gheorghe Iancu.

PSD trebuie să-și facă o majoritate cu alte forțe politice pentru obținerea numărului de voturi, iar calendarul este foarte important, pentru că sunt mai multe proceduri obligatorii premergătoare scrutinului propriu-zis.

„Parlamentul poate să amâne alegerile cu condiția ca, în momentul în care stabilește o anumită dată, să calculeze în urmă să vadă dacă au timpul necesar pentru a face toate operațiunile. Dacă stabilește la 1 noiembrie pentru 10 decembrie n-o să aibă timpul. Timpul contează.

Nu se calculează de la prima zi în viitor, ci de la ultima zi înapoi a termenului. Dacă e 6 decembrie, trebuie să calculăm cu două luni în urmă. Totdeauna se stabilește data astfel încât să avem suficiente zile înapoi, 60-75 de zile”, a spus Gheorghe Iancu, potrivit PsNews.

Cum se pot amâna alegerile parlamentare. Fostul Avocat al Poporului consideră că PSD ar putea amâna alegerile dincolo de 6 decembrie, data stabilită de Guvern, dacă reușește să convingă suficienți parlamentari pentru o majoritate. De altfel, social-democrații au anunțat deja că susțin decalarea scrutinului, invocând criza sanitară.

„Cel care are majoritatea în Parlament, adică PSD-ul, dacă va obține majoritate, poate decide amânarea. Depinde de câți votează”, precizează juristul care, însă, subliniază: ”Calendarul trebuie calculat înapoi, nu înainte”.

„E nevoie de organizarea Biroului Electoral, după aceea trebuie făcute alte operațiuni până la depunerea candidaturilor pentru care trebui să stai două săptămâni. Apoi validarea. Astea sunt operațiuni care se fac în timp limitat și sunt fixe. Drept urmare, trebuie stabilită data în așa fel încât aceste perioade de timp, care sunt fixe, să poată fi cuprinse în întreaga perioadă electorală.

Ai 60 de zile, deci de la 6 decembrie trebuie să calculezi cu 60 de zile înapoi, pentru că ăsta este timpul limită la care pot fi făcute toate operațiunile acestea. Dacă nu se apucă de mânie, trebuie să calculeze altă dată înapoi. Zilele se numără înapoi, nu se numără înainte”, a explicat Gheorghe Iancu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *