Rusia e acuzată de genocid, judecată la Curtea Internațională de Justiție
Rusia e acuzată de genocid, judecată la Curtea Internațională de Justiție

Litera ”Z” scrisă cu alb a devenit un simbol al susținerii invaziei rusești în Ucraina, folosit în cele mai diverse locuri, de la blindajul tancurilor la tricouri. De ce a fost aleasă însă tocmai această literă?

Lideri de la Kremlin, militari, sportivi, dar și oameni obișnuiți din Rusia au început, odată cu invadarea Ucrainei, să afișeze vizibil o literă ”Z” de culoare albă. Gimnastul Ivan Kuliak riscă acum chiar o suspendare de lungă durată pentru că și-a lipit pe echipament acest simbol, după ce a câștigat o medalie la Campionatul Mondial de la Doha.

Ce reprezintă această literă și cum a devenit ea simbolul susținerii invaziei rusești în Ucraina?

Litera ”Z” arată complet diferit în alfabetul rusesc (ca un ”e” de mână întors). Semnul afișat de susținătorii Kremlinului este însă un ”Z” din alfabetul latin, de culoare albă. S-a vorbit despre el prima dată pe 20 februarie, când vehiculele blindate rusești marcate cu această literă au fost văzute la granițele Ucrainei.

Au apărut numeroase speculații, dar un specialist al Conflict Intelligence Team (un grup de jurnaliști de investigații din Rusia care monitorizează conflictele în care este implicată țara lor) a afirmat că, în cei 8 ani de zile de când urmărește deplasările forțelor rusești, nu a văzut niciodată acest simbol și nu știe care este semnificația lui.

Ce spun experții și oficialii ruși despre litera ”Z” ca simbol al invaziei din Ucraina

Și totuși, ce reprezintă misteriosul ”Z” alb? Nu există încă nicio explicație care să întrunească un consens. Mulți susțin că Z ar veni de la ”zapad” (”vest”, în limba rusă) și ar fi marcat inițial forțele rusești de invazie a căror direcție era spre vest, iar ulterior ar fi devenit un simbol mai general al conflictului cu Occidentul.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *