Noi restricții și măsuri sanitare pentru valul 5 Omicron în dezbaterea CNSU
Noi restricții și măsuri sanitare pentru valul 5 Omicron în dezbaterea CNSU

Noi restricții și măsuri sanitare se află pe ordinea de zi a CNSU, care urmează să se întrunească într-o ședință în încercarea de a opri propagarea valului cinci Omicron.

CNSU analizează reinstituirea obligativității de a se purta masca peste tot, în spațiile închise și deschise. Va fi eliminată însă masca de pânză, urmând să fie folosită doar cea chirurgicală ori cea superioară, FFP2.

Noi restricții și măsuri sanitare. Propunerile CNSU:

„-menținerea obligativității purtării a măștii de protecție de doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive”.

Potrivit biologului Octavian Jurma, până la finele acestei luni vom depăși 20.000 de cazuri COVID raportate pe zi. Oficial, căci în realitate vor fi mult mai multe infectări, de care nu vom ști niciodată deoarece capacitatea noastră de testare este limitată.

Cercetătorul a mai afirmat că, în România, în valul Delta au murit mai mulți copii și tineri decât în toate valurile precedente la un loc, iar Omicron e de patru ori mai agresiv decât Delta în cazul persoanelor din categoria 0 – 18 ani.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *