O serie de restricții suplimentare pregătesc autoritățile sanitare
O serie de restricții suplimentare pregătesc autoritățile sanitare

O serie de restricții suplimentare pregătesc autoritățile sanitare în București, după ce rata de infectare a trecut de 6,22 la mie. Printre acestea se regăsesc interzicerea activităților în cluburi, baruri și interzicerea organizării de activități private pentru copii în spații închise. DSP ar putea cere magazinelor să asigure clienților 4 metri pătrați de spațiu în jur.

„Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor, avem obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul autorităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici, participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ”, a spus Florentina Iacob, director adjunct al DSP București, potrivit Digi24.

„O altă propunere e interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise cum ar fi afterschool, închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri, interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori – deci cele profesioniste rămân deschise. Și la nivel de spații comerciale – magazin, hipermarketuri, malluri – este acea obligativitate de repsectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are”, a mai spus ea.

 

La înmormântări, cununii, botezuri, maximum 16 persoane

O serie de restricții suplimentare în București. „La evenimentele private – înmormântări, cununii, botezuri – vom merge pe un număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă. E interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar sper să se păstreze regulile pentru terase și acestea vor fi verificate prin controale”, a mai spus Iacob.

Întrebată dacă persoanele deja vaccinate ar putea avea mai puține restricții, oficialul DSP București a spus că „nu se poate face deocamdată o astfel de recomandare”.

„Am văzut propunerile DSP. Cele mai multe se aplică și azi. Unele nu au la bază un calcul. Dacă ne uităm la magazinele comerciale se spune de 4 metri. Nu am văzut în spate niște date, o analiză. Măsurile pe care le ia decidentul trebuie luate pe date, pe cât mai multe date.

Întrebarea este în cât timp aceste măsuri pot duce la inversarea trendului. Asta e o întrebare pe care o pun specialiștilor: până când trebuie să menținem măsurile? Să avem măcar un orizont de timp.

Noile restricții o să vină în câteva zile, așa cred”, a spus Alin Stoica.

 

Florin Cîțu: În acest moment, nu discutăm de carantinare în București

Și premierul Florin Cîțu a declarat că în acest moment nu se ia în calcul carantinarea Capitalei: „Această cifră (a incidenței, n.r.) reprezintă una dintre informațiile pe care le luăm în calcul atunci când discutăm carantinarea sau nu a unei localități. Niciodată nu s-a carantinat doar 6 la mie. De fiecare dată, sunt alte informații pe care le luăm în calcul. Aceasta este informația pe care o avem astăzi. Trebuie să vorbim și cu alți specialiști, și cu specialiști din domeniul economic, vedem care sunt implicațiile, după aceea vom lua o decizie. Când vom lua decizia, vă vom anunța. În acest moment, nu discutăm de carantină”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.