Romtehnica achiziționează servicii de reparație de complexitate pentru avionul C-130H Hercules primit cadou de la Statele Unite ale Americii în decembrie anul trecut. Valoarea serviciilor de reparație se ridică la peste 2 milioane de euro.  

Aeronava militară a fost primită ca și donație în decembrie 2021, ca parte a programului C-130 Ramp to Ramp (R2R) prin intermediul căruia Pentagonul donează aliaților avioane pe care intenționează să le retragă din serviciu. Pe lângă aeronava primită, Forțele Aeriene Române mai dispun de încă 5 avioane Hercules de tip B. Prima aeronavă Hercules C-130 „B” a aterizat în România pe 25 octombrie 1996, urmată de alte trei aparate de același tip. Pe 18 martie 1997 a avut loc primul zbor al unui avion C-130 cu echipaj complet românesc, iar în vara aceluiași an a fost desfășurată prima misiune în afara granițelor României. Pe 28 ianuarie 2002, primul Hercules al Forțelor Aeriene Române a aterizat în Afganistan. C-130 Hercules este solid şi fiabil, destinat susţinerii tactice a trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic şi evacuare medicală.

Serviciile achiziționate constau în:

  • Executarea pachetului de lucrări pentru efectuarea zborului tehnic de transport de la sediul beneficiarului la facilitățile de mentenanță ale prestatorului.
  • Executarea pachetului de servicii „Programmed Depot Maintenance”.
  • Executarea reparației fisurilor de la nacela motorului nr.4.
  • Executarea pachetului de lucrări ISO nr.3
  • Executarea reparațiilor capitale la jambele M.L.G. de pe partea stângă.
  • Executarea pachetului de lucrări pentru pregătirea avionului pentru efectuarea zborului tehnic de transport de la facilitățile de mentenanță ale prestatorului la sediul beneficiarului Baza 90 Transport Aerian, Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni.

Valoarea totală a investiției este de 11,4 milioane de lei, cu TVA, adică 2,3 milioane de euro. Durata contractului este de 548 de zile. Finanțarea proiectului se va realiza din fonduri bugetare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *