Un armistițiu în estul Ucrainei este obiectivul declarat de Vladimir Putin și Emmanuel Macron, după o convorbire telefonică care a durat o oră și 45 de minute.

Cei doi președinți de stat au convenit duminică să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee, potrivit AFP și Digi 24.

Palatul Elysee a mai precizat că Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov în următoarele zile.

În acelaşi timp, Kremlinul a transmis că Putin a spus în discuţia cu Macron că „provocările” ucrainene sunt cauza agravării ciocnirilor cu separatiştii în estul Ucrainei. Putin a precizat în acelaşi timp că vrea să intensifice eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului.

De asemenea, Putin i-a cerut lui Macron, în cadrul convorbirii telefonice, ca NATO şi SUA „să ia în serios” cerinţele Rusiei în privinţa securităţii sale, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident

Au fost exprimate îngrijorări serioase în privinţa deteriorării situaţiei pe linia de contact din Donbass”, a precizat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că Putin a spus că „provocările forţelor de securitate ucrainene sunt la originea escaladării”.

Un armistițiu în estul Ucrainei, convenit de Macron și Putin. Rușii, deranjați de aprovizionările cu arme occidentale în Ucraina

Preşedintele rus a mai afirmat că livrările de arme moderne şi de muniţii către forţele ucrainene de către Occident „împing Kievului spre o soluţie militară” în conflictul cu separatiştii proruşi din Donbas.

Dată fiind urgenţa situaţiei, cei doi preşedinţi au recunoscut că este nevoie să se intensifice căutarea de soluţii prin mijloace diplomatice”, a mai transmis Kremlinul, scopul fiind „facilitarea restabilirii armistiţiului şi asigurării de progrese în rezolvarea conflictului”.

De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron va mai discuta duminică, tot telefonic, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat Palatul Elysee, relatează AFP.

Convorbirea telefonică cu preşedintele Putin a durat o oră şi 45 de minute. Preşedintele Republicii discută în acest moment la telefon cu preşedintele Zelenski”, a anunţat preşedinţia franceză.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *