Valul trei al pandemiei de coronavirus poate fi evitat, consideră Raed Arafat
Valul trei al pandemiei de coronavirus poate fi evitat, consideră Raed Arafat

Valul trei al pandemiei de coronavirus poate fi evitat, consideră secretarul de stat Raed Arafat, și efortul autorităților sunt concentrate în această direcție. Pentru moment, situația sanitară este stabilă, dar o nouă creștere a numărului infectărilor nu poate fi oprită decât prin continuarea respectării măsurilor de prevenție, a atras atenția Raed Arafat.

Autoritățile se pregătesc pentru valul 3 al pandemiei în primul rând prin încercarea a-l evita, iar la acest moment, o carantină extinsă este exclusă, a declarat Raed Arafat. Acesta recomandă respectarea măsurilor până când vom ajunge în situația Israelului, de exemplu, care și-a vaccinat masiv populația.

Eu sper să nu ajungem acolo. Nu se pune problema de lockdown în niciun caz, dar măsuri locale, măsuri zonale, asta da, poate crește numărul lor dacă ajungem la o situație de creștere semnificativă în unele zone”, a afirmat șeful DSU.

În primul rând pregătirea este prin a evita apariția valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măștii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment și vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În același timp, văzând că suntem într-o situație relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenția tuturor că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinați, așa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a mai spus Arafat, la Antena 3.

În prezent, România este mult sub vârful din noiembrie, când erau peste 1.300 de pacienți în ATI.

Secretarul de stat consideră că situația poate fi ținută sub control.

Există unele cifre care sugerează creșteri, dar încă sunt controlabile. Nu pot să spun că avem creșteri vertiginoase care să alerteze și există alte cifre care arată o staționare, un platou, așa că urmărim situația și acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localități mici, în Maramureș, în Timiș, am avut mai multe localități care au fost carantinate, pentru a opri creșterea care ajunsese în unele cazuri la peste 8 – 9 la mie”, a declarat șeful DSU.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *