Armata achiziționează un soft de comandă-control pentru Forțele Terestre în valoare de aproximativ 47 de milioane de euro de la bugetul de stat. Aplicația va permite vizualizarea câmpului de luptă, realizarea imaginii terestre recunoscute, transmiterea mesajelor pe interfețe standardizate specifice și elaboarea documentelor de stat major într-o manieră standardizată NATO. Aplicația software este unică și va fi achiziționată de la un singur ofertant. Armata va achizițioan 90 de astfel de pachete complexe, pe o perioadă de doi ani.

Aplicația de comandă-control pentru Forțele Terestre trebuie să fie dezvoltată într-o arhitectură modulară, cu multiple posibilități de mediere a schimbului informațional, capabilă să afișeze ulizatorului într-o interfață unică imaginea terestră recunoscută, respectiv, instrumente digitale de lucru colaborative pentru editarea ordinelor, planurilor și rapoartelor specifice. Softul criptat va facilita schimbul de informații între unități fără a exista riscul ca acestea să ajungă la inamici. Aplicația va face ca toate schimburile de date între diversele unități să se facă rapid și, mai ales, în siguranță. Softul de comandă pentru Forțele Terestre va fi compatibil cu cel al Aviației, al Forțelor Navale și cu cele folosite de aliații din NATO. Acesta va permite forțelor terestre să vadă în orice moment unde se află trupele pe câmpul de luptă, dar și să transmită acestora mesaje în timp real.

Valoarea totală a achiziției este de 231,5 milioane de lei, cu TVA, adică 46,9 milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza din bugetul de stat. Criteriul de atribuire al contractului este reprezentat de cel mai bun raport-calitate preț, unde componența financiară reprezintă 60%, iar garația oferită, de minim 36 de luni reprezintă un procent de 20%, iar un certificat NATO care să certifice standardizarea în cadrul Alianței și interoperabilitatea sistemelor reprezintă un procent de 20%. Durata contractului este de 24 de luni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *