Banii pentru terapie intensivă au fost tăiați de Vlad Voiculescu
Banii pentru terapie intensivă au fost tăiați de Vlad Voiculescu

Banii pentru terapie intensivă au fost tăiați de Vlad Voiculescu, susține medicul Alexandru Rafila. Reprezentantul PSD susține că finanțarea pentru locurile de terapie intensivă a fost tăiată cu 65% la începutul acestui an, din ordinul lui Voiculescu, chiar când se prefigura cel de-al treilea val de pandemie. „E de noaptea minții” spune Rafila.

Banii pentru terapie intensivă. Rafila a spus că a auzit informația de la Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, relatează B1TV.

„O să vă spun cum a început această pandemie. Noi aveam, cred, vreo 3.000 de paturi sau aproape 3.000 de paturi ATI, din care cel mult jumătate aveau ventilatoare. Așa a început pandemia.

Acum sunt cu ventilatoare vreo 2.600 de paturi. Colegii de la Comisia sau Societatea de ATI, mă rog, lucrează împreună că-s aceeași oameni, au făcut eforturi să organizeze modul de distribuire a acestor paturi care să țină cont și de resursele umane. Chiar dacă sunt aceste 2.600 de paturi, trebuie să ne gândim că o parte sunt folosite pentru pacienții cu alte patologii, postoperator, deci nu poți să folosești toată resursa, că mai sunt și oameni cu alte boli.

Problema a fost alta, că ce am aflat eu, și asta mi se pare un lucru absolut inexplicabil: în momentul în care s-a discutat despre bugetarea acestor paturi ATI, la începutul acestui an, de către dl ministru Voiculescu – și asta e declarația președintelui Societății de ATI, dl prof Săndesc – a scăzut bugetul cu cât credeți? Cu 65%! Adică a lăsat doar o treime din buget pentru terapie intensivă în plină criză și când valul 3 se prefigura că va apărea.

Asta e noaptea minții! Noi numărăm paturile și reducem finanțarea acestui sector. Nici nu mai poți să mai funcționezi, nici nu mai contează câte paturi sunt dacă eu nu am finanțare să le fac funcționale.

Ministerul sănătății (a luat decizia) când a propus bugetul pentru anul ăsta. Eu nu am știut de chestiunile astea… Asta demonstrează, nu știu, puteți dvs să o calificați… Mi se pare iresponsabilă o astfel de chestiune. Trimiți oamenii la luptă, dar le confiști puștile”, a declarat Alexandru Rafila în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *