Image default
Actualitate

Este o măsură „prematură” redeschiderea restaurantelor de la 15 iunie, spune Ludovic Orban. “Deocamdată, sunt terasele deschise”

Redeschiderea restaurantelor de la 15 iunie, în spații închise, ar fi o „măsură prematură” a spus premierul Ludovic Orban. Aceasta va crește numărul de îmbolnăviri, după rezultatele unei evaluări de risc epidemiologice, a explicat prim-ministrul.

Premierul a reacționat la vestea că patronatele din turism vor chema Guvernul în judecată dacă refuză deschiderea restaurantelor la 15 iunie.

Patronatele din turism anunță că vor da în judecată Guvernul pentru subminarea economiei naționale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid la această dată.

„Ce patronate din turism au dat această declaraţie? Patronatele din turism sunt foarte multe. Există mai multe asociaţii patronale în turism cu care eu am avut un dialog constant. Că se mai naşte câte un năzdrăvan care spune… V-o spun foarte clar, pe evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele în spaţii închise prezintă un risc epidemiologic major, din cauza, pe de o parte, a numărului mare de persoane care stau în restaurant, a timpului mare petrecut, că şi acesta este un element după care judeci riscul epidemiologic, a faptului că nu se poate purta mască, pentru că dacă mănânci, dacă serveşti masa, normal, nu poţi să porţi mască şi datorită razei de răspândire a virusului, deci particulele care sunt scoase afară au o rază de răspândire până la şase metri, adică pot să infecteze persoane care se află la masă pe o rază de şase metri. Acesta este adevărul, pe evaluarea de risc epidemiologic: deschiderea restaurantelor în spaţii închise prematură poate să ducă la o creştere a numărului de infecţii”, a explicat Orban, potrivit Digi24.

Ludovic Orban a precizat că, deocamdată, s-a permis deschiderea teraselor care suplinesc restaurantele.

“Deocamdată, sunt terasele deschise, oamenii au această ocazie. Cei care au hoteluri, aproape toţi au terase, pot să asigure servirea mesei în terase sau servirea mesei în sistem de room-service. Este riscant în momentul de faţă să dai drumul la această măsură. Dacă urmăriţi, în general, am permis reluarea acelor activităţi în primă fază care se desfăşoară în aer liber, în a doua fază, care prezintă, chiar dacă se desfăşoară în spaţiu închis, un risc epidemiologic mai mic”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a menţionat că, dacă lucrurile vor merge bine până la 1 iulie, au fost gândite şi alte măsuri de relaxare.

„Sigur că dacă lucrurile vor merge bine până la 1 iulie, deja am gândit şi după 1 iulie o etapă de relaxare (…) în care se va permite reluarea celei mai mari părţi a activităţilor. Sigur, vor rămâne activităţile care presupun foarte mulţi oameni în spaţii închise, mai ales, dar şi în spaţii deschise, unde există risc de contaminare şi, mai ales, unde nu există trasabilitate”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Related posts

Românii vor fi testați anti-coronavirus cu termometre și termoscanere, la școală și la serviciu, a spus premierul Orban

Constantinescu Gabriel

Directorul Unifarm, învinuit de o șpagă uriașă cu măștile anti COVID. Ar fi cerut 760.000 de euro, au stabilit procurorii

Constantinescu Gabriel

Pelerinajul la Sfânta Parascheva, interzis credincioșilor din afara Iașiului. Raed Arafat spune că cei care îndeamnă oamenii să participe „nu dau doi lei” pe viețile lor

Constantinescu Gabriel

1 comment

Redeschiderea restaurantelor și cinematografelor, de la 1 septembrie 28 august 2020 at 12:48

[…] creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile cu capacitate închisă, teatre, cinematografe, tocmai în acest context evaluăm capacitatea spitalelor de a gestiona o […]

Reply

Leave a Comment