Ludovic Orban a demisionat. Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de premier, luni seara, într-o intervenție de la Palatul Victoria. Decizia survine unei întrevederi pe care a avut-o la prânz cu președintele Klaus Iohannis, care i-ar fi reproșat, potrivit unor surse politice, un procent slab în alegeri.

„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României”, a declarat Ludovic Orban.

„Decizia mea de azi vreau să arate că nu mă cramponez de funcţia de prim-ministru. Îmi închei mandatul de premier după un an şi o lună, timp în care România s-a confruntat cu situaţie dificilă. Românii s-au confruntat cu o pandemie şi cu o criză economică fără precedent” a mai spus Orban.

Va fi numit un premier interimar de către președintele Iohannis, iar numele avansat, potrivit unor surse politice, este vicepremierul Raluca Turcan. Guvernul „va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de Președintele României” a mai spus Orban.

„România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voința cetățenilor români care își doresc modernizarea României, dezvoltarea României și decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar, că nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta care susțin cu claritate orientarea euroatlantică a României și care vor cu adevărat să utilizeze toate resursele pe care le va avea România la dispoziție, și de asemenea să fructifice oportunitățile pentru a putea să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre cetățenii români”, a mai spus Orban.

Ludovic Orban a demisionat. El le-a mulțumit tuturor celor care au fost alături de echipa guvernamentală în „grelele bătălii” duse în anul 2020.

„Obiectivul pe care îl am este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Obiectivul perioadei care va urma este acela de a fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să ofere românilor garanția unei direcții corecte pentru România și garanția unei capacități de a utiliza toate resursele și toate oportunitățile pe care România le va avea la dispoziție în următorii patru ani. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de Președintele României. De asemenea, am încredere că în negocierile care vor fi declanșate de Președintele României vocea rațiunii va triumfa”, a adăugat Ludovic Orban.

Orban a precizat însă că va conduce, din partea PNL, negocierile cu partidele pentru realizarea coaliției în parlament

Demisia premierului înseamnă demisia întregului Guvern. După demisie, cabinetul funcționează interimar pentru următoarele 45 de zile. Pe perioada interimatului, Guvernul are puteri reduse și poate adopta doar acte administrative.

Următorul Guvern va fi învestit după constituirea noului Parlament, și anume data de 20 decembrie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *