Stocurile de gaze din Europa se află la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, astfel încât penuria de gaze dă posibilitatea nestăvilită a creșterii prețurilor, și așa aflate la un nivel record.

În prag de iarnă, în ţările europene şi Marea Britanie centrele de stocare sunt la nivelul 72%. Spre comparație, anul trecut, în aceeași perioadă, erau pline în proporție de 94%. Media ultimilor 10 ani pentru sfârșitul lunii septembrie e de 85%, relatează Reuters, preluat de B1TV.

Stocurile de gaze din Europa, la cel mai scăzut nivel în contextul în care prețurile deja sunt la un nivel record, iar tendința obișnuită e de creștere în sezonul de iarnă.

„Credem că stocurile europene vor fi de circa 78% din normal la 1 octombrie, când vom ajunge în sezonul de iarnă, iar pierderea stocurilor va perturba piaţa”, a declarat Russell Hardy, director general al firmei de tranzacţionare a energiei Vitol.

Depozitele de gaze au fost golite iarna trecută din cauza cererii puternice.

Cererea de energie şi gaze e puternică și în Asia, fapt ce reduce livrările de GNL în Europa. Asta și o criză globală a aprovizionării şi cu livrări limitate în această vară duc la stocuri scăzute record pe măsură ce intrăm în sezonul de încălzire”, a explicat James Huckstepp, director pentru analize în domeniul energiei la S&P Global Platts.

Leave a comment

Lasă un răspuns