Transmiterea coronavirusului nu mai este o problemă în România
Transmiterea coronavirusului nu mai este o problemă în România

Transmiterea coronavirusului nu mai este o problemă în România, cel puțin pentru moment. Ne aflăm într-o situație de transmitere sporadică a virusului, consideră medicul Alexandru Rafila. La 130-150 de cazuri noi pe zi, nu mai poate fi vorba de o transmitere comunitară, însă toată lumea trebuie să rămână în continuare în alertă, spune medicul.

La 130-150 de cazuri pe zi, noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, potrivit Digi24.

 

Transmiterea coronavirusului nu mai este o problemă în România. Însă, medicul Rafila crede că cifrele ar putea crește din nou, în cazul în care în România vor ajunge noi tulpini de SARS-COV-2, mai contagioase.

Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie. Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare – de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică – atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare.

Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a precizat medicul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *