Vaccinarea copiilor va începe din trimestrul al treilea al anului
Vaccinarea copiilor va începe din trimestrul al treilea al anului

Vaccinarea copiilor va începe din trimestrul al treilea al anului, cel mai probabil, a afirmat coordonatorul CNCAV, colonelul Valeriu Gheorghiță. Este însă necesară autorizarea de la Agenția Europeană a medicamentului.

Vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani ar putea începe din trimestrul trei, a precizat Valeriu Gheorghiță, relatează B1TV.

Oficialul nu a oferit o dată exactă, însă a precizat că autorizarea serului de la Pfizer-BioNTech pentru administrarea la copii cu vârste mai mici de 15 ani s-ar putea concretiza în următoarele luni.

Este cât se poate de clar că este un vaccin sigur şi eficient, inclusiv la grupa de vârstă 12-15 ani şi probabil că se va dovedi la fel şi la celelalte grupe de vârstă. Noi estimăm că într-o perioadă de două luni vom avea o autorizare oficială atât de la Agenţia americană pentru nedicamente, cât şi de la Agenţia Europeană, aşa încât vom putea şi noi din trimestru trei, probabil, să dăm posibilitatea şi celor care doresc cu vârsta sub 15 ani să se vaccineze”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Pfizer Inc și BioNTech SE au anunțat, miercuri, că vaccinul anti-COVID-19 produs de cele două companii s-a dovedit sigur și eficient în cadrul studiului efectuat asupra a 2.260 de copii cu vârste cuprinse în 12 și 15 ani, generând răspunsuri robuste de anticorpi. Producătorul va trece la etapa următoare, solicitarea unei autorizații de utilizare în SUA.

Pfizer este unul dintre cele trei vaccinuri anti-COVID-19 folosite și în România, însă numai la persoane cu vârste de cel puțin 16 ani. De altfel, acesta a fost și primul ser de acest gen aprobat pentru utilizare la nivelul UE, deci prin urmare și cel cu care a început campania de vaccinare din țara noastră.

Din totalul de peste 3,14 milioane de doze administrate la nivel național începând cu 27 decembrie, un număr de circa 2,54 milioane au provenit de la Pfizer-BioNTech. Celelalte au fost de la AstraZeneca (aproape 366.000) și Moderna (aproximativ 231.000).

Peste 2 milioane de persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 în România până joi seară, arată bilanțul comunicat de CNCAV. Mai bine de 1,1 milioane au primit inclusiv rapelul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *